Hoe controleer ik of een SSL certificaat goed is geïnstalleerd met OpenSSL

Om er zeker van te zijn dat je de SSL certificaten juist heb geïnstalleerd hebben wij een overzicht met OpenSSL commando's samengesteld voor diverse protcollen.

Test FTP certificaat

openssl s_client -connect server.yourwebhoster.eu:21 -starttls ftp

Test POP3 certificaat

openssl s_client -connect server.yourwebhoster.eu:995

Test IMAP certificaat

openssl s_client -connect server.yourwebhoster.eu:993

Test SMTP SSL certificaat

openssl s_client -connect server.yourwebhoster.eu:465

Test SMTP TLS certificaat

openssl s_client -connect server.yourwebhoster.eu:587 -starttls smtp

Test HTTPS certificaat

openssl s_client -connect server.yourwebhoster.eu:443

Test DirectAdmin certificaat

openssl s_client -connect server.yourwebhoster.eu:2222

Tip: voeg het volgende toe om de verloopdatum van het certificaat te krijgen:

2>/dev/null | openssl x509 -noout -dates

Hoe kan ik SSL certificaten met SNI (Server Name Indication) met OpenSSL controleren

Je kan met OpenSSL heel makkelijk gebruik maken van SNI. Voeg simpelweg -servername mail.domeinnaam.com toe en het werkt. Vervang server.yourwebhoster.eu en mail.domeinnaam.com met de naam die je wilt testen.

Test FTP certificaat

openssl s_client -connect server.yourwebhoster.eu:21 -starttls ftp -servername mail.domeinnaam.com

Test POP3 certificaat

openssl s_client -connect server.yourwebhoster.eu:995 -servername mail.domeinnaam.com

Test IMAP certificaat

openssl s_client -connect server.yourwebhoster.eu:993 -servername mail.domeinnaam.com

Test SMTP SSL certificaat

openssl s_client -connect server.yourwebhoster.eu:465 -servername mail.domeinnaam.com

Test SMTP TLS certificaat

openssl s_client -connect server.yourwebhoster.eu:587 -starttls smtp -servername mail.domeinnaam.com

Test HTTPS certificaat

openssl s_client -connect server.yourwebhoster.eu:443 -servername mail.domeinnaam.com

Test DirectAdmin certificaat

openssl s_client -connect server.yourwebhoster.eu:2222 -servername mail.domeinnaam.com